Bli en del av Sandviken PurePower

Till dig som företagare

Har du en idé om hur ditt företag eller hur samhället kan bli mer klimatsmart?

Det är dina idéer, lösningar och vägval som kan göra skillnad - vi hjälper dig på vägen. Du får gratis coachning av din idé, vi hjälper dig att söka medel för utveckling och kan sätta dig i kontakt med en rad vassa företag och experter.

Vi har siktet inställt inställt på ett effektivt och hållbart energisystem och transporter som är utsläppsfria. En framtid för kommande generation helt enkelt.

Gör vägval med oss som spelar roll. På riktigt.

 

Se filmen Sandviken Pure Power Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om varför det här är en möjlighet, och ett styrkeområde.

Se kontaktuppgifter

Vätgasbil

Tips för dig som privatperson

Den omställning som sker är viktig för klimatet. Men det kan också ge oss positiva effekter som känns bra i både hushållskassan och för vår hälsa. Många av de åtgärder och förändrat beteende kan spara oss pengar. Här listar vi några tips.

När du handlar

 • Välj närproducerad mat när du kan
 • Undvik varor med onödigt mycket förpackning.

Återvinning

Sortera och återvinn så mycket som möjligt. Mediciner och batterier är extra viktiga eftersom de släpper ut giftiga kemikalier och tungmetaller i naturen. Även glödlampor, lysrör och lågenergilampor innehåller farliga metaller och måste återvinnas.

I hushållet

 • Använd lågenergilampor
 • Spara på varmvattnet. Nya kranar har funktioner för snål­spolande munstycken, men det går också att installera själv.
 • Använd lock när du kokar på spisen
 • Stäng av datorer och TV-apparater. De drar ström även när de står i standby-läge.
 • Tänk på att avfrosta frysen då och då. Då drar den mindre energi.
 • Släck lampor när de inte behövs
 • Vi har världens bästa dricksvatten direkt från kranen. Drick det istället för att köpa vatten på flaska.
 • Städa inte med rengöringsmedel som innehåller klor
 • Överdosera inte tvätt- och diskmedel
 • Tvätta inte kläder på för hög värme. Dagens tvättmedel gör rent vid 40 grader.

Smartare transporter

Ungefär en tredjedel av alla koldiox­idutsläpp kommer från trafiken. En stor del av bil­resorna är kortare än fem kilometer. Hur långt har du till jobbet? Går det att promenera, cykla eller åka kollektivt? Att samåka är ett alternativ om du har långt till jobbet och kollektiv­trafiken inte räcker till.

Köpa ny bil

Ska du investera i en ny bil? En elbil kan för många vara en besparing trots att de kostar mer i inköp. Många ser att deras kostnad för bensin, diesel och service vida överstiger kostnaden för att köra elbil om man kör ca 1 500 mil eller mer per år. För oss som kör mindre kan det vara bättre att behålla sin äldre bil och tanka den med fossilfri diesel, etanol eller biogas.

Fundera då över en helt utsläppsfri elbil med batteri eller bränslecell för vätgas. En bil med biogas eller syntetisk diesel kan också vara ett alternativ som övergångslösning för att minska utsläppen av koldioxid.

Bilkostnadskalkyl

Högskolan i Gävle har tagit fram en kalkyl där du själv kan beräkna total ägandekostnad beroende på hur mycket och hur länge du har tänkt använda en ny bil.

Till bilkostnadskalkylen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Köp en vätgasbil

Kenneth Larsson Bil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bilhörnan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Köp en elbil

I princip alla bilhandlare erbjuder el- och hybridbilar idag.

Köp en biogasbil

De flesta biltillverkare har bilar som helt eller delvis går att köra på både biogas.

Kör på syntetisk diesel, HVO

Bilar, traktorer, bussar och lastbilar med dieselmotor går att köra på vätebehandlad vegetabilisk olja (HVO, eller hydrotreated vegetable oil). HVO framställs av rest-produkter från skogsindustrin och jordbruket och är helt och är helt fritt från fossila bränslen. Koldioxidutsläppen minskar med upp till 90% jämfört med en bensin- eller dieselbil.

När kloka människor från hela världen inom industri, akademi och offentlig sektor samverkar händer det spännande saker. Sandviken är en sådan plats inom fossilfria transporter och förnybar energi. Här skapar vi tillsammans innovationskraft.

Sandvikens PurePOWER är ett öppet kommunikationskoncept som administreras av Sandvikens Kommun. Här samlas vi som vill bidrar till att Sverige blir ett av världens första fossilfria länder. Det är här det händer. Just nu.

Tillgänglighetsredogörelse