Ladda din elbil i Sandvikens kommun

En ren elbil drivs av en eller flera elmotorer som får sin ström från batterier. De vanligaste elbilarna är fortfarande hybrider som kan köras både på el och med bensin eller diesel. Intresset för elbilar ökar snabbt. Enligt elkraftbranschens intresseorganisation, Power Circle, ökar antalet laddbara bilar med ungefär 55% per år. Länk till annan webbplats.

I Sandviken finns laddningsstationer på flera platser redan idag, både för kommunens egna verksamheter och för privatpersoner och näringsliv.

Vindkraft

Hur ofta måste man tanka?

Räckvidden beror på vilken typ av bil du har, men de flesta bilar har en räckvidd på minst 15 mil. En Tesla tar sig ungefär 45 mil på en laddning. Hur långt du tar dig beror också på hur du kör. Det tar en natt eller en arbetsdag att ladda batteriet fullt i ett vanligt uttag. I en snabbladdningsstation tar det mindre än en timme.

För- och nackdelar med elbil

Den största fördelen är förstås att rena elbilar är helt fossilfria inte släpper ut någon koldioxid. Många gillar dessutom tystnaden. En annan viktig fördel är att det finns el nästan överallt, vilket gör det enkelt att ladda, även om det kräver mer planering och tid jämfört med att tanka en vanlig förbränningsmotor.

Elbilarna kostar fortfarande något mer än bilar med förbränningsmotor, en skillnad som beräknas försvinna helt inom bara några år. Däremot är det betydligt billigare att ladda, ungefär två kronor per mil.

Laddnings­stationer i Sandviken

I Sandviken finns det idag laddnings­stationer på flera platser, och fler är planerade.

Möjlighet till snabbladdning, 50kW DC

  • McDonalds, kundparkering, Gävlevägen 84

Möjlighet för snabbladdning, 20kW DC

  • Sandviken Energi AB, Gävlevägen 96
  • Sandvikenhus AB, Sveavägen 22

Möjlighet till AC-laddning, upp till 22 kW

Under 2019 och 2020 har 204 nya laddpunkter installerats. Du hittar dem väl utspridda på publika parkeringar i kommunen. Ungefär hälften av dem används av kommunens bolag och förvaltningar. På så vis kan både anställda och företag ladda sina elbilar i Sandviken och vi kan tillsammans minska vår klimatpåverkan.

Möjlighet till AC-laddning, upp till 11 kW

  • Högbo Brukshotell, Hans Hiertas väg 20
  • Högbo Bruk, Stallbacken, Hans Hiertas väg 5
  • Högbo Bruk, parkeringen vid smedjan & Högbo Qvarn
  • Högbo Bruk stora parkeringen, Hans Hiertas väg 17

Visa alla laddstationer på karta (uppladdning.nu) Länk till annan webbplats.

När kloka människor från hela världen inom industri, akademi och offentlig sektor samverkar händer det spännande saker. Sandviken är en sådan plats inom fossilfria transporter och förnybar energi. Här skapar vi tillsammans innovationskraft.

Sandvikens PurePOWER är ett öppet kommunikationskoncept som administreras av Sandvikens Kommun. Här samlas vi som vill bidrar till att Sverige blir ett av världens första fossilfria länder. Det är här det händer. Just nu.

Tillgänglighetsredogörelse