Vätgas

Sveriges fjärde vätgas­tankstation

Sandviken har flest vätgasbilar per kommuninvånare i hela Sverige. Här invigdes också den första vätgasstationen utanför storstadsområdena 2016. De tre första ligger i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Det bästa med att tanka vätgas i Sandviken är att hela tillverkningsprocessen är grön. Vätgasen tillverkas med hjälp av elektrolys och den el som krävs i elektrolysen kommer från vindkraftparken i Jädraås. Tack vare vätgasledningen som går från AGA till Sandviks industriområde kommer vätgasen till tankstationen helt utan transporter.

Här kan du tanka din vätgasbil och vara trygg med att den bara släpper ut vatten - så rent att det går att dricka.

Energi från förnybara energikällor lagras med vätgas

Lagring av el har länge varit en stor fråga för producenter av förnybara energi källor som sol, vatten och vind. Vätgas är ett bra svar på frågan. Genom att tillverka vätgas med hjälp av elektrolys kan man lagra elen till ett senare tillfälle.

För att omvandla vätgasen till energi krävs en bränslecell, som kan användas i bilar, tåg, ambulanser och tunga lastbilar, men även i stationära enheter för värme och elektricitet. Det enda utsläppet är vatten och värme. Sandvik tillverkar de belagda band som utgör hjärtat i bränslecellerna. Läs mer om tillverkningen här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vätgasbilar i Sandviken

Sandviken har fler vätgasbilar per capita än någon annan stad i Europa. Du känner igen dem på märkningen med Sandviken PurePOWER-loggan. Bilarna används idag av:

  • Sandvik Materials Technology, 3 bilar
  • Sandvikens Kommun, 1 bil
  • Sandviken, Hofors och Ockelbo kommuner
    (Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsförvaltning) 1 bil
  • Sandvikenhus AB, 1 bil
  • Sandviken Energi AB, 6 bilar
  • Kenneth Larsson Bil, 1 bil

Kommunen har även ett flertal el-bilar i sin flotta. I slutet av 2019 planeras även ett antal vätgasdrivna bussar till Sandviken.

Samverkan mellan kommun och näringsliv

Det är ett unikt samarbete mellan kommunen, Sandvik och AGA Gas som har gjort tank-stationen möjlig. Sandvik tillverkar delar till bränslecellerna, AGA Gas tillverkar vätgasen och kommunen möjliggör tankstationen med bland annat mark.

Funderar du på att köpa eller hyra en vätgasbil? Kontakta oss på Sandvikens kommun på e-post kommun@sandviken.se så berättar vi hur du går tillväga.

Att ställa om till fossilfria drivmedel är avgörande för att vi ska nå miljömålen. Här har vätgasen en viktig roll att spela. I den här filmen träffar vi några av de aktörer som arbetar för att öka användningen av vätgas i Sverige.

Invigning av vätgasstation

Den 6 december 2016 invigdes Sveriges fjärde vätgas­tankstation vid Göransson Arena i Sandviken. Titta på filmen Invigning av vätgasstation i Sandvikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

När kloka människor från hela världen inom industri, akademi och offentlig sektor samverkar händer det spännande saker. Sandviken är en sådan plats inom fossilfria transporter och förnybar energi. Här skapar vi tillsammans innovationskraft.

Sandvikens PurePOWER är ett öppet kommunikationskoncept som administreras av Sandvikens Kommun. Här samlas vi som vill bidrar till att Sverige blir ett av världens första fossilfria länder. Det är här det händer. Just nu.

Kontakt, fossilfria transporter och förnybar energi
Anders Lundell, anders.lundell@sandviken.se
EU-strateg, Sandvikens Kommun

Kontakt, kommunikationskonceptet Sandviken PurePOWER
Odd Westby, odd.westby@sandviken.se
Informationschef, Sandvikens Kommun